Det globala valet

Det globala valet

Femmorna på Bureskolan har anordnat det globala valet. De har sökt efter fakta om kandidaterna och sedan redovisat för klasserna 1-4. Sedan röstar klass 1-5 på den kandidaten som de tycker gjort mest för barnens rättigheter. Femmorna har inte bara berättat om de olika kandidaterna de ska också hålla i själva valet. De olika som röstar tycker att det känns kul att få rösta och att det känns häftigt att man är av miljontals barn i hela världen som röstar.

James Kofi Annan

James Kofi Annan nominerades till World´s Childrens Prize 2013 för sitt arbete mot barnslaveri. James var i sju år själv fiske slav som barn. Han lyckades fly och utbilda sig och bli chef på en bank. För sex år sedan lämnade han banken för att arbeta mot barn slaveri. Han hade då 2003 redan startat organisationen, Challenging Heights.

Sompop Jantraka

Sompop Jantraka nominerades till World´s Children’s Prize 2013 för sin snart 25 år långa kamp mot människohandel och utnyttjande av barn i sexindustri och för annat skadligt arbete. Sompop växte upp i fattigdom och började arbeta vid sex års ålder. Hans organisation DEPDC/GMS har gett tusentals fattiga barn från hela Mekongregionen

– Thailand, Laos, Burma, Kambodja, Vietnam och Kina

– skydd och utbildning. Han har också två säkra hem för särskilt utsatta barn, en 24-timmars kristelefonlinje och en radio- och tv station som drivs av unga vuxna.

Kimmie Weeks

Arvid Lornell, Rasmus Rönningsen, Melvin Stenlund

Arvid Lornell, Rasmus Rönningsen, Melvin Stenlund

Kimmie Weeks nominerades till World´s Children`s Prize 2013 för att han under mer än 20 år, sedan han var 10 år, kämpat för barnens rättigheter och speciellt för barn som drabbats av krig. På flykt i krigets Liberia var Kimmie när att dö i kolera. Han gav då löftet att han hela livet skulle hjälpa barn som hade det svår. Tillsammans med vänner startade Kimmie framtidens röst och lärde sig om barnens rättigheter. När Kimmie var 16 år organiserade de en kampanj för att barnsoldaterna i inbördes kriget skulle avväpnas.

Några röstandes kommentarer:

Rasmus tyckte att det var bra att rösta.

Thea tyckte att det kändes bra att vara en av miljontals barn som röstar.

Istarlin tyckte att det var kul att få rösta.

Milla Jansson, Klara Böökari

Milla Jansson, Klara Böökari

Klara Böökari som var en av de som var valarbetare svarar på frågor:

– Verkade alla som röstade tycka att det var kul att rösta, undrar reportern.

– Ja, alla som röstade verkade tycka att det var kul att få rösta, svarar Klara.

– Var det kul att vara valarbetare? Undrar reportern.

– Det var det! Svarar Klara.

– Var det svårt eller var det lätt att vara valarbetare? Undrar reportern.

– Det var lätt, Svarar Klara.

Linnéa Lindberg, Lova Bergmark, Klara Böökari Christi-vie, Milla Jansson

Några valarbetare: Linnéa Lindberg, Lova Bergmark, Klara Böökari Christi-vie, Milla Jansson

Reportrar: Lova Bergmark, Linnéa Lindberg och Christi-vie Mangi.

Share →