Högt vatten i älven 845

Vattennivån i Bureälven är just nu hög på grund av att älven har bottenfrusit på några ställen. Till exempel är det nästan vatten upp till parkeringen vid Konsum och det är väldigt högt vatten bredvid cykelvägen vid kyrkan. Där älven blir bredare nedanför kyrkan rinner vatten på isen.

Det här gör att det är viss risk för översvämning, men tekniska kontoret bedömer det inte som någon akut fara. Förhoppningen är att ispropparna kommer att lösa upp sig själv.

norran.se kan man läsa att Lasse Pettersson på tekniska kontoret rekommenderar att husägarna läser i sina försäkringar vad som gäller för deras bostäder. Sedan knappt ett år tillbaka är det inte tillåtet att spränga bort isproppar och de som bor vid älven har själva ansvaret. Det enda som räddningstjänsten kan göra är att pumpa ur vattnet ur källaren på husen när det runnit in.

Share →

One Response to Höga vattennivåer i Bureälven och risk för översvämning

  1. Tomas Åhman skriver:

    Tog i fredags kontakt med Västerbottensradion, ävenså Norran, någon kanske hörde inslaget strax efter kl 10. Ni som har Facebook har förmodligen också sett mitt inlägg. Lider med mina grannar på norra sidan älven ! Blev lite lättad när Gunnar E knackade på imorse och berättade att de fått klartecken för sprängning !